Tofifest

Newsletter

Znamy laureatów 20. Międzynarodowego Festiwalu Filmowego Tofifest. Kujawy i Pomorze
Grand Prix jubileuszowego Tofifest pojechało do Szwajcarii. Podczas gali zakończenia, specjalne Złote Anioły odebrali Filip Bajon, Aleksandra Popławska i Robert Więckiewicz. Tomasz Ziętek otrzymał Flisaka Tofifest Więcej »

Filmy dla dzieci po ukraińsku podczas 20. MFF Tofifest. Kujawy i Pomorze
Podczas 20. Międzynarodowego Festiwalu Filmowego Tofifest najmłodsi widzowie z Ukrainy mieli możliwość uczestniczyć w pokazie bajek „Весела ферма” („Klara Muu”) oraz „Пелле Безхвостько” („Filonek Bezogonek”) w ukraińskiej wersji. Więcej »

Фільми для дітей українською мовою під час 20. Міжнародного кінофестивалю Tofifest. Куяви і Помор‘я
Під час 20. Міжнародного Кіно-фестивалю Tofifest, наймолодші глядачі з України мали змогу взяти участь у показі казок «Весела ферма» та «Пелле Безхвостько» в українській версії. Więcej »

Facebook Twitter YouTube Blogspot Myspace

Świnki

Piggies · reż. Robert Gliński
Polska, Niemcy 2009, 93’

Trailer

Jedynie rzeka oddziela pewne małe, polskie, przygraniczne miasteczko od Niemiec. Mieszkający w nim nastolatkowie z pewną zazdrością spoglądają na wyższy standard życia swoich rówieśników zza wody. Jeden z chłopców, Tomek, zdolny uczeń, interesuje się astronomią oraz grywa w piłkę nożną, by uszczęśliwić tym ojca. Żyje w tym małym miasteczku, w którym doskwiera bezrobocie i ubóstwo, podczas gdy po drugiej stronie rzeki Niemcy korzystają ze wszystkich aspektów wyższego standardu życia. Gdy bohater na swojej pierwszej dyskotece poznaje Martę i zakochuje się od pierwszego wydarzenia, natychmiast zaczyna szukać sposobu na zarobek, by dziewczyna nie straciła nim zainteresowania. Po krótkim okresie prasy przy nielegalnym przewożeniu przez granicę psów, nawiązuje kontakt z Borysem — sutenerem, który wynajduje lokalnych chłopców dla niemieckich klientów. Tomek nie jeszcze ma pojęcia o brutalnym losie, jaki go czeka...

Reżyser:Robert Gliński
Scenariusz:Robert Gliński, Joanna Didik
Muzyka:Cornelius Renz
Zdjęcia:Petro Aleksowski
Montaż:Krzysztof Szpetmański
Obsada:Filip Garbacz, Anna Kulej, Daniel Furmanik, Rolf Hoppe, Dorota Wierzbicka, Bogdan Koca, Tomasz Syndyk
Nagrody:Złote Lwy – Najlepszy Debiut Aktorski – Filip Garbacz / Gulden Lions – Best Debut – Filip Garbacz (FPFF Gdynia 2009); Nagroda Specjalna Jury / Special Jury Prize (Europejski Festiwal Filmowy / The European Film Festival, Les Arcs 2009)

Robert Gliński urodził się w 1952 roku. Reżyser, scenarzysta i nauczyciel akademicki. Ukończył PWSFTviT w Łodzi. Jest laureatem wielu nagród na polskich i międzynarodowych festiwalach filmowych. Od 2002 jest wykładowcą Wydziału Reżyserii PWSFTviT, a od września 2008 jest jej rektorem.

Filmografia (wybrana)

  • 1983: Niedzielne igraszki  / Sunday Pranks
  • 1985: Rośliny trujące / Poisonous Plants
  • 1988: Łabędzi śpiew / Swan Song
  • 1992: Wszystko, co najważniejsze / All That Really Matters
  • 1997: Kochaj I rób co chcesz / Love Me and Do Whatever you Want
  • 2001: Cześć, Tereska / Hi, Tereska
  • 2005: Wróżby kumaka / The Call of the Toad
  • 2007: Benek
  • 2009: Świnki / Piggies