X  Używamy plików cookie i podobnych technologii w celach statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.  Dowiedz się więcej. 

Terminator

The Terminator · reż. James Cameron
USA, Wielka Brytania 1984, 107’

W roku 2029 Ziemię opanowują gigantyczne superkomputery, dążące do zagłady całego rodzaju ludzkiego. Wysyłają w przeszłość niezniszczalnego cyborga — Terminatora (Arnold Schwarzenegger), by zabił Sarę Connor (Linda Hamilton), kobietę, której nienarodzony jeszcze syn ma stać się jedyną nadzieją na przetrwanie ludzkości. Czy Sarah zdoła uchronić się przed grożącym jej niebezpieczeństwem, by ocalić życie swojego syna?

Reżyser:James Cameron
Scenariusz:James Cameron, Gale Anne Hurd
Muzyka:Brad Fiedel
Zdjęcia:Adam Greenberg
Montaż:Mark Goldblatt
Obsada:Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Michael Biehn, Paul Winfield, Lance Henriksen
Producent:Gale Anne Hurd
Produkcja:Hemdale, Pacific Western, Euro Film Funding
Nagrody:Saturny / Saturn Awards – Najlepszy Film Sci-Fi, Najlepszy Scenariusz, Najlepsza Charakteryzacja / Best Science Fiction Film, Best Writing, Best Make-up (1984)

James Cameron urodził się w 1954 roku w Kapuskasing w Kanadzie. Od momentu, kiedy w młodości zobaczył 2001: Odyseję kosmiczną Stanleya Kubrika, nie opuszczała go myśl o kręceniu filmów. Napisał scenariusze, wyreżyserował i wyprodukował wiele kasowych produkcji, takich jak Terminator, Titanic czy Obcy.

Wybrana Filmografia:

  • 2009 – Avatar
  • 1997 – Titanic
  • 1994 – Prawdziwe kłamstwa / True Lies
  • 1991 – Terminator 2: Dzień sądu / Terminator 2: Judgment Day
  • 1986 – Obcy — decydujące starcie / Aliens
  • 1984 – Terminator / The Terminator

Program 2019

Google Translate