X  Używamy plików cookie i podobnych technologii w celach statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.  Dowiedz się więcej. 

Ikar. Legenda Mietka Kosza

Icarus. The Legend of Mietek Kosz · reż. Maciej Pieprzyca
Polska 2019, 122’

Ikar. Legenda Mietka Kosza to inspirowana prawdziwymi wydarzeniami historia niewidomego geniusza fortepianu. Mietek jako dziecko traci wzrok. Jego matka oddaje go pod opiekę sióstr zakonnych w Laskach. W ośrodku dla niewidomych chłopiec odkrywa, że muzyka może się dla niego stać sposobem na to, by na nowo widzieć i opowiadać świat. Mietek zostaje świetnym pianistą klasycznym, jednak gdy odkrywa jazz, ma już tylko jeden cel — zostać najlepszym pianistą jazzowym w Polsce. Odnosi coraz większe sukcesy, nie tylko w kraju, lecz także na świecie. Wygrywa prestiżowy Montreux Jazz Festival. W jego życiu niespodziewanie pojawia się charyzmatyczna wokalistka Zuza. To spotkanie wszystko zmienia.

Reżyser:Maciej Pieprzyca
Scenariusz:Maciej Pieprzyca
Muzyka:Leszek Możdżer
Zdjęcia:Witold Płóciennik
Montaż:Piotr Kmiecik
Obsada:Dawid Ogrodnik, Cyprian Grabowski, Piotr Adamczyk, Mikołaj Chroboczek, Justyna Wasilewska, Jowita Budnik, Maja Komorowska
Producenci:Renata Czarnkowska-Listoś, Maria Gołoś
Produkcja:RE Studio
Dystrybucja:Next Film
Nagrody:FF w Gdyni / Gdynia FF – Srebrne Lwy, Najlepsze Zdjęcia, Najlepsza Główna Rola Męska, Najlepsza Muzyka, Najlepsza Charakteryzacja, Najlepsze Kostiumy / Silver Lions, Best Cinematography, Best Actor in a Leading Role, Best Music, Best Make-Up, Best Costume Design (2019)

Ukończył dziennikarstwo na Uniwersytecie Śląskim (1989), studium scenariuszowe PWSFTviT (1990) oraz studia reżyserskie Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego (1995). Jest autorem nagradzanych filmów dokumentalnych i fabularnych.

Wybrana filmografia:

  • 2019 – Ikar. Legenda Mietka Kosza / Icarus. The Legend of Mietek Kosz
  • 2016 – Jestem mordercą / I’m a Killer
  • 2013 – Chce się żyć / Life Feels Good
  • 2008 – Drzazgi / Splinters
  • 2001 – Pokolenie 2000
  • 1995 – Przez nokaut

Program 2019

Google Translate