X  Używamy plików cookie i podobnych technologii w celach statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.  Dowiedz się więcej. 

Obywatel Jones

Mr. Jones · reż. Agnieszka Holland
Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019, 119’

Młody dziennikarz Gareth Jones zyskał sławę, pisząc artykuł o swoim spotkaniu z Adolfem Hitlerem, zaraz po przejęciu przez niego władzy w 1933 roku. Teraz ambitny Walijczyk przymierza się do kolejnego wielkiego tematu ― gwałtownej modernizacji Związku Radzieckiego. Chcąc gruntownie zbadać sprawę, reporter decyduje się na podróż do Moskwy, aby przeprowadzić wywiad ze Stalinem. Na miejscu poznaje młodą dziennikarkę Adę Brooks, pracującą dla Waltera Durantyego, dzięki której odkrywa, że prawda o stalinowskim reżimie jest brutalnie tłumiona przez sowieckich cenzorów. Słysząc zatrważające plotki na temat wielkiej klęski głodowej w ZSRR, Jones udaje się w samotną podróż przez Ukrainę. Dziennikarz staje się naocznym świadkiem tragedii Hołodomoru. Po powrocie do Londynu, Jones pisze artykuł ukazujący horror, którego doświadczył. Mimo że publikacja jest wyciszana, a Gareth otrzymuje pogróżki, nie ustaje w walce o prawdę. Swoimi odkryciami postanawia podzielić się z młodym, aspirującym pisarzem ― George’em Orwellem.

Reżyser:Agnieszka Holland
Scenariusz:Andrea Chalupa
Muzyka:Antoni Komasa-Łazarkiewicz
Zdjęcia:Tomasz Naumiuk
Montaż:Michał Czarnecki
Obsada:James Norton, Vanessa Kirby, Peter Sarsgaard, Joseph Mawle, Kenneth Cranham, Celyn Jones, Krzysztof Pieczyński
Producenci:Stanisław Dziedzic, Andrea Chalupa, Klaudia Śmieja-Rostworowska
Produkcja:Film Produkcja, Parkhurst
Dystrybucja:Kino Świat
Nagrody:FF w Gdyni / Gdynia FF – Złote Lwy: Najlepszy Film, Najlepsza Scenografia, Złoty Kangur, / Golden Lions: Best Film, Best Art Direction, Golden Kangaroo (2019)

Agnieszka Holland ― reżyserka filmowa i teatralna, scenarzystka, jedna z najbardziej rozpoznawalnych postaci polskiego kina. Od 1981 roku mieszka i pracuje w Europie Zachodniej i USA. Za swoje dokonania była nagradzana na wielu festiwalach filmowych, w 2008 roku otrzymała także Złoty Medal „Gloria Artis ― Zasłużony Kulturze”.

Wybrana filmografia:

  • 2019 – Obywatel Jones / Mr. Jones
  • 2017 – Pokot / Spoor
  • 2011 – W ciemności / In Darkness
  • 2009 – Janosik. Prawdziwa historia / True Story of Janosik and Uhorcik
  • 2002 – Julia wraca do domu
  • 1990 – Europa, Europa
  • 1980 – Gorączka
  • 1978 – Aktorzy prowincjonalni

Program 2019

Google Translate