„Trzeba znaleźć światło w mroku” — spotkanie z reżyserką Dovilė Šarutytė. W piątek 1 lipca odbyła się projekcja jednego z filmów biorących udział w konkursie On Air — „A Feature Film About Life” w reżyserii Dovilė Šarutytė. Podczas spotkania po seansie reżyserka opowiedziała widzom, jak przebiegał proces tworzenia filmu opartego na doświadczeniu straty i żałoby. Więcej »

„Bo we mnie jest seks”, czyli herstoria Kaliny Jędrusik. „Bo we mnie jest seks” to film stworzony przez kobiety i opowiadający o kobietach. Reżyserka Katarzyna Klimkiewicz, zdecydowała się na opowiedzenie historii Kaliny Jędrusik w niecodzienny i nieszablonowy sposób, bawiąc się estetyką i wrażliwością lat 60. Więcej »

„Czy wszystko OK?” — spotkanie z reżyserem Konradem Aksinowiczem. Czy wszystko OK? — To było pierwsze pytanie, które padło podczas spotkania z reżyserem „Powrotu do tamtych dni” Konradem Aksinowiczem. Zadał je reżyser do milczącej tuż po seansie publiczności. Więcej »

Wir

Vortex · reż. Gytis Lukšas
Litwa 2009, 140’

Pokazy

26/06, 22:30 · Kino Centrum

28/06, 10:30 · Baj Pomorski – sala A

Film obejmuje okres istnienia Litwy od lat 50. do 70. zeszłego wieku. Odmalowuje portret powojennych losów kraju ujarzmionego przez Związek Radziecki, przyglądając się losom jednego człowieka — od dzieciństwa do osiągnięcia dorosłości. Opowiedziana historia pokazuje człowieka złamanego przez miłe jego sercu, ale smutne wspomnienia z dzieciństwa oraz beznadziejne poszukiwanie prawdziwej miłości w dorosłym życiu. Użyta w filmie metaforyka i zdjęcia odwzorowują erę i krajobrazy nietknięte przez upływający czas, gdy życie toczyło się często w czerni i bieli. W tej ciemności kryje się jednak ogromna tęsknota za prawdziwą miłością.

Reżyser:Gytis Lukšas
Scenariusz:Gytis Lukšas
Zdjęcia:Viktoras Radzevičius
Montaż:Ricardas Matacius
Obsada:Giedrius Kiela, Oksana Borbat, Jevgenija Varenitsa, Jūratė Onaitytė, Vladimiras Jefremovas

Gytis Lukšas — reżyser filmowy urodzony 16 maja 1946 roku w Kaunas na Litwie. W 1971 roku ukończył Państwowy Instytut Kinematografii Federacji Rosyjskiej (WGiK) w Moskwie. Gytis Lukšas jest przewodniczącym Związku Filmowców Litewskich oraz członkiem Rady Litewskiego Stowarzyszenia Artystów.

Filmografia:
2005 – Dieviškoji šviesa / Divine light
1997 – Mėnulio Lietuva / Lunar Lithuania
1992 – Žemės keleiviai / Pilgrims of Earth
1989 – Žalčio žvilgsnis / Serpent’s gaze
1982 – Vasara baigiasi rudenį / Summer is Over in Autumn
1977 – Mano vaikystės ruduo / The Last Autumn of Childhood
1976 – Virto ąžuolai / When the Oaks Were Falling
1974 – Žvangutis / Sleigh-bell
1973 – Linksmos istorijos / Telephone