Ewa Wiśniewska laureatką Złotego Anioła dla Damy Polskiego Kina! Złotym Aniołem dla Damy Polskiego Kina podczas MFF Tofifest. Kujawy i Pomorze wyróżniamy wyjątkowe artystki o bogatym dorobku filmowym i teatralnym. Więcej »

Nagroda Prezydenta Miasta Torunia FLISAK dla Juliana Świeżewskiego! FLISAK to najstarsza honorowa nagroda wręczana na MFF Tofifest. Kujawy i Pomorze przez Prezydenta Miasta Torunia. Przyznajemy ją utalentowanym twórczyniom i twórcom filmowym związanym z naszym regionem. Więcej »

Kamila Urzędowska laureatką Złotego Anioła dla Europejskiej Aktorki Bella Woman! Złotym Aniołem dla Europejskiej Aktorki BELLA WOMAN nagradzamy artystki, które w swojej twórczości wykazują się temperamentem i wrażliwością. Więcej »

Wir

Vortex · reż. Gytis Lukšas
Litwa 2009, 140’

Pokazy

26/06, 22:30 · Kino Centrum

28/06, 10:30 · Baj Pomorski – sala A

Film obejmuje okres istnienia Litwy od lat 50. do 70. zeszłego wieku. Odmalowuje portret powojennych losów kraju ujarzmionego przez Związek Radziecki, przyglądając się losom jednego człowieka — od dzieciństwa do osiągnięcia dorosłości. Opowiedziana historia pokazuje człowieka złamanego przez miłe jego sercu, ale smutne wspomnienia z dzieciństwa oraz beznadziejne poszukiwanie prawdziwej miłości w dorosłym życiu. Użyta w filmie metaforyka i zdjęcia odwzorowują erę i krajobrazy nietknięte przez upływający czas, gdy życie toczyło się często w czerni i bieli. W tej ciemności kryje się jednak ogromna tęsknota za prawdziwą miłością.

Reżyser:Gytis Lukšas
Scenariusz:Gytis Lukšas
Zdjęcia:Viktoras Radzevičius
Montaż:Ricardas Matacius
Obsada:Giedrius Kiela, Oksana Borbat, Jevgenija Varenitsa, Jūratė Onaitytė, Vladimiras Jefremovas

Gytis Lukšas — reżyser filmowy urodzony 16 maja 1946 roku w Kaunas na Litwie. W 1971 roku ukończył Państwowy Instytut Kinematografii Federacji Rosyjskiej (WGiK) w Moskwie. Gytis Lukšas jest przewodniczącym Związku Filmowców Litewskich oraz członkiem Rady Litewskiego Stowarzyszenia Artystów.

Filmografia:
2005 – Dieviškoji šviesa / Divine light
1997 – Mėnulio Lietuva / Lunar Lithuania
1992 – Žemės keleiviai / Pilgrims of Earth
1989 – Žalčio žvilgsnis / Serpent’s gaze
1982 – Vasara baigiasi rudenį / Summer is Over in Autumn
1977 – Mano vaikystės ruduo / The Last Autumn of Childhood
1976 – Virto ąžuolai / When the Oaks Were Falling
1974 – Žvangutis / Sleigh-bell
1973 – Linksmos istorijos / Telephone