Niepokorne Anioły trafiły do laureatów 21. Międzynarodowego Festiwalu Filmowego Tofifest. Kujawy i Pomorze! W sobotę odbyła się gala zakończenia festiwalu — nagrody powędrowały do Adrianny Biedrzyńskiej, Leny Góry, Eryka Lubosa i Magdaleny Zawadzkiej. Grand Prix festiwalu zdobył film „Chleb i sól” Damiana Kocura, a serca publiczności podbił film Artura Więcka „Prawdziwe życie aniołów”. Więcej »

«Абетка щастя» та «Операція «Мумія»» в українській версії для найменших глядачів 21. Міжнародного кінофестивалю Tofifest. Куяви і Помор’я. Першого та другого липня, в Cinema City, відбулися покази фільмів «Абетка щастя» та «Операція «Мумія»» в українському дубляжі для наших наймолодших глядачів з України. Więcej »

„Alfabet szczęścia” i „Operacja „Mumia” w ukraińskiej wersji dla najmłodszych widzów 21.MFF Tofifest. Kujawy i Pomorze. 1 i 2 lipca w Cinema City odbyły się pokazy filmów „Alfabet szczęścia” i „Operacja „Mumia” w ukraińskim dubbingu dla naszych najmłodszych widzów z Ukrainy. Więcej »

Nuodėmės užkalbėjimas

Whisper of Sin · reż. Algimantas Puipa
Litwa 2007, 98’

Pokazy

29/06, 10:30 · Baj Pomorski – sala A

01/07, 13:00 · Baj Pomorski – sala B

Trailer

Scenariusz oparto na bestsellerowych powieściach Jurgi Ivanauskaite — Czarownica i deszcz, Placebo i Gone with the Dreams.

Jest to mistyczny dramat psychologiczny, którego bohaterką jest Vika i jej miłosne afektacje. Najpierw obdarza nimi księdza Pauliusa, człowieka rozdartego wewnętrznym konfliktem pomiędzy złożonymi ślubami, a pożądaniem wobec kobiety, którą poznał, gdy opiekował się jej chorym umysłowo mężem. Ksiądz próbuje zerwać ich znajomość, co sprawia, że Vika postanawia szukać na nim zemsty. W opuszczonym budynku na wileńskim Starym Mieście oddaje się plugawym kontaktom seksualnym z obcymi mężczyznami, w czasie których dokonuje spowiedzi. Vika i otaczający ją ludzie są współczesnymi poszukiwaczami duchowej harmonii. Jest to nieosiągalny cel, ale w ten sposób znikają tradycyjne granice pomiędzy rozsądkiem a szaleństwem.

Reżyser:Algimantas Puipa
Scenariusz:Jurga Ivanauskaitė, Algimantas Puipa
Zdjęcia:Algimantas Mikutėnas
Montaż:Danielius Kokanauskis
Obsada:Rasa Samuolytė, Nelė Savičenko, Kostas Smoriginas, Aleksas Kazanavičius, Remigijus Sabulis, Romualdas Ramanauskas

Algimantas Puipa urodził się w 1951 roku w Antaliepte (ZSRR, obecnie Litwa). Jest jednym z najbardziej znanych litewskich reżyserów. Jego filmy zdobywały liczne nagrody na międzynarodowych festwalach filmowych.

Filmografia (wybrana):
2007 – Nuodėmės užkalbėjimas / Whisper of Sin
2005 – Forest od the Gods / Las bogów
2002 – Three Lovers, or the Last Day
1999 – Elze\'s Life
1997 – Vilko dantų karoliai
1995 – Žaibo nušviesti
1994 – Ašarų pakalnė
1989 – Žuvies diena
1985 – Elektroninė senelė
1981 – Arkliavagio duktė
1975 – The Day or Retribution