Ewa Wiśniewska laureatką Złotego Anioła dla Damy Polskiego Kina! Złotym Aniołem dla Damy Polskiego Kina podczas MFF Tofifest. Kujawy i Pomorze wyróżniamy wyjątkowe artystki o bogatym dorobku filmowym i teatralnym. Więcej »

Nagroda Prezydenta Miasta Torunia FLISAK dla Juliana Świeżewskiego! FLISAK to najstarsza honorowa nagroda wręczana na MFF Tofifest. Kujawy i Pomorze przez Prezydenta Miasta Torunia. Przyznajemy ją utalentowanym twórczyniom i twórcom filmowym związanym z naszym regionem. Więcej »

Kamila Urzędowska laureatką Złotego Anioła dla Europejskiej Aktorki Bella Woman! Złotym Aniołem dla Europejskiej Aktorki BELLA WOMAN nagradzamy artystki, które w swojej twórczości wykazują się temperamentem i wrażliwością. Więcej »

Daleko od miasta

Away from the City · reż. Maciej Cuske
Polska 2011, 54’

Pokazy

26/06, 18:00 · Baj Pomorski – sala B

Grupa chłopców spędza lato na wsi, z dala od zgiełku miasta. Nudzą się, rozmawiają o przyszłym dorosłym życiu — i kręcą film. Przypominają się wakacje z dzieciństwa, które trwały wiecznie i na wszystko był czas... Na spanie pod namiotem, długie nocne rozmowy o duchach — „które są po prostu taką inną rasą”, jak mówi jeden z bohaterów. Są o krok przed dorosłością — w punkcie, w którym można jeszcze na poważnie rozmawiać o trójkącie Bermudzkim. W Daleko od miasta sielankowa atmosfera wsi i pasja tworzenia łączą się z refleksją na temat dojrzewania, związaną z pierwszymi zadawanymi sobie i światu pytaniami.

Reżyser:Maciej Cuske
Scenariusz:Maciej Cuske
Montaż:Dorota Wardęszkiewicz, Maciej Cuske

Maciej Cuske urodził się 28 marca 1972 roku w Bydgoszczy. To jeden z najlepszych studentów elitarnej szkoły Andrzeja Wajdy w Warszawie. Nagradzano go m.in. na TOFIFEŚCIE (nagroda specjalna FLISAK 2004), jak i na Krakowskim FF (nagroda publiczności i Brązowy Lajkonik w 2005 roku). Jego, stworzony wraz z Marcinem Sauterem, pierwszy film I co wy na to Gałuszko? z 2000 roku, do dzisiaj jest dziełem kultowym w polskim kinie niezależnym. Cuske jest także autorem takich znakomitych filmów jak Antykwariat i Elektriczka. Wraz z Sauterem i dwoma innymi kolegami, założyli zespół producencki „Paladino”.

Filmografia:
2011 – Daleko od miasta / Away from the City
2009 – Ruzenshtern
2008 – Andrzej Wajda: róbmy zdjęcie!
2007 – Na niebie na ziemi
2006 – Ahoj
2005 – Antykwariat
2005 – Elektryczka
2004 – Kuracja
2003 – Cisza
2001 – I co wy na to Gałuszko?