„Czy wszystko OK?” — spotkanie z reżyserem Konradem Aksinowiczem. Czy wszystko OK? — To było pierwsze pytanie, które padło podczas spotkania z reżyserem „Powrotu do tamtych dni” Konradem Aksinowiczem. Zadał je reżyser do milczącej tuż po seansie publiczności. Więcej »

Najważniejsza jest rodzina, czyli kilka słów o filmie „Chrzciny” w reżyserii Jakuba Skoczenia . 30 czerwca na 20. MFF Tofifest. Kujawy i Pomorze odbył się pokaz filmu „Chrzciny” w reżyserii Jakuba Skoczenia — twórcy filmów i cykli dokumentalnych. „Chrzciny” są jego fabularnym debiutem, który znalazł się w tym roku w konkursie From Poland. Więcej »

Piąty dzień 20. MFF Tofifest. Kujawy i Pomorze. Nie ma lepszego pomysłu na pierwszy lipcowy weekend niż dawka filmowych emocji, które serwuje nam 20. MFF Tofifest. Kujawy i Pomorze. Piątego dnia festiwalu nie zwalniamy tempa, przedstawiając widzom nie tylko kolejne perełki świata kinematografii. Więcej »

Czarny czwartek. Janek Wiśniewski padł

Black Thursday. Janek Wiśniewski fell · reż. Antoni Krauze
Polska 2011, 100’

Pokazy

28/06, 19:15 · Kino Centrum

Trailer

W grudniu 1970 roku na Wybrzeżu polskie wojsko wystrzeliło 46 tysięcy różnego kalibru pocisków do demonstrujących Polaków. Jeden z tych pocisków trafił w 18-latka, który przeszedł do legendy...

Największa polska produkcja od czasu filmu Popiełuszko. Wolność jest w nas. W przejmującym obrazie, porównywanym do nagrodzonej Złotym Niedźwiedziem Krwawej niedzieli Paula Greengrassa, Antoni Krauze przypomina jedną z najmroczniejszych kart z historii PRL-u. Widowiskową rekonstrukcję dramatycznych wydarzeń w Gdyni, zakończonych brutalną pacyfikacją manifestantów przez oddziały wojska i milicji w grudniu 1970 roku, wyróżniają nie tylko rozmach inscenizacyjny i trzymająca w napięciu akcja. Warto zwrócić uwagę na wybitne kreacje Piotra Fronczewskiego jako Zenona Kliszki oraz Wojciecha Pszoniaka jako Władysława Gomułki.

Reżyser:Antoni Krauze
Scenariusz:Michał S. Pruski, Mirosław Piepka
Muzyka:Michał Lorenc
Zdjęcia:Jacek Petrycki
Montaż:Rafał Listopad
Obsada:Marta Honzatko, Marta Kalmus-Jankowska, Michał Kowalski, Cezary Rybiński, Piotr Fronczewski, Wojciech Pszoniak
Nagrody:Wyróżnienie specjalne Jury – FPFF Gdynia / Special mention of the Jury – PFF in Gdynia (2011)

Antoni Krauze (ur. 1940) — reżyser, twórca wielu polskich filmów krótkometrażowych i fabularnych. Studiował w warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych, współpracując także ze Studenckim Teatrem Satyryków. W 1966 roku ukończył studia na Wydziale Reżyserii Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej i Filmowej w Łodzi. Od 1969 roku pracuje samodzielnie. Zaprzyjaźniony z Piwnicą pod Baranami, brał udział w wielu jej przedsięwzięciach.

Wybrana filmografia:
2010 – Czarny czwartek. Janek Wiśniewski padł / Black Thursday. Janek Wiśniewski fell
2004 – Do potomnego
1995 – Akwarium / Acquarium
1982 – Prognoza pogody / Weather Forecast
1981 – Stacja / The Station
1976 – Zaklęty dwór / The Haunted Mansion
1975 – Strach
1972 – Palec Boży / The Hand of God
1971 – Meta / The Pad