Znamy laureatów 20. Międzynarodowego Festiwalu Filmowego Tofifest. Kujawy i Pomorze. Grand Prix jubileuszowego Tofifest pojechało do Szwajcarii. Podczas gali zakończenia, specjalne Złote Anioły odebrali Filip Bajon, Aleksandra Popławska i Robert Więckiewicz. Tomasz Ziętek otrzymał Flisaka Tofifest Więcej »

Filmy dla dzieci po ukraińsku podczas 20. MFF Tofifest. Kujawy i Pomorze. Podczas 20. Międzynarodowego Festiwalu Filmowego Tofifest najmłodsi widzowie z Ukrainy mieli możliwość uczestniczyć w pokazie bajek „Весела ферма” („Klara Muu”) oraz „Пелле Безхвостько” („Filonek Bezogonek”) w ukraińskiej wersji. Więcej »

Фільми для дітей українською мовою під час 20. Міжнародного кінофестивалю Tofifest. Куяви і Помор‘я. Під час 20. Міжнародного Кіно-фестивалю Tofifest, наймолодші глядачі з України мали змогу взяти участь у показі казок «Весела ферма» та «Пелле Безхвостько» в українській версії. Więcej »

Czarny czwartek. Janek Wiśniewski padł

Black Thursday. Janek Wiśniewski fell · reż. Antoni Krauze
Polska 2011, 100’

Pokazy

28/06, 19:15 · Kino Centrum

Trailer

W grudniu 1970 roku na Wybrzeżu polskie wojsko wystrzeliło 46 tysięcy różnego kalibru pocisków do demonstrujących Polaków. Jeden z tych pocisków trafił w 18-latka, który przeszedł do legendy...

Największa polska produkcja od czasu filmu Popiełuszko. Wolność jest w nas. W przejmującym obrazie, porównywanym do nagrodzonej Złotym Niedźwiedziem Krwawej niedzieli Paula Greengrassa, Antoni Krauze przypomina jedną z najmroczniejszych kart z historii PRL-u. Widowiskową rekonstrukcję dramatycznych wydarzeń w Gdyni, zakończonych brutalną pacyfikacją manifestantów przez oddziały wojska i milicji w grudniu 1970 roku, wyróżniają nie tylko rozmach inscenizacyjny i trzymająca w napięciu akcja. Warto zwrócić uwagę na wybitne kreacje Piotra Fronczewskiego jako Zenona Kliszki oraz Wojciecha Pszoniaka jako Władysława Gomułki.

Reżyser:Antoni Krauze
Scenariusz:Michał S. Pruski, Mirosław Piepka
Muzyka:Michał Lorenc
Zdjęcia:Jacek Petrycki
Montaż:Rafał Listopad
Obsada:Marta Honzatko, Marta Kalmus-Jankowska, Michał Kowalski, Cezary Rybiński, Piotr Fronczewski, Wojciech Pszoniak
Nagrody:Wyróżnienie specjalne Jury – FPFF Gdynia / Special mention of the Jury – PFF in Gdynia (2011)

Antoni Krauze (ur. 1940) — reżyser, twórca wielu polskich filmów krótkometrażowych i fabularnych. Studiował w warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych, współpracując także ze Studenckim Teatrem Satyryków. W 1966 roku ukończył studia na Wydziale Reżyserii Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej i Filmowej w Łodzi. Od 1969 roku pracuje samodzielnie. Zaprzyjaźniony z Piwnicą pod Baranami, brał udział w wielu jej przedsięwzięciach.

Wybrana filmografia:
2010 – Czarny czwartek. Janek Wiśniewski padł / Black Thursday. Janek Wiśniewski fell
2004 – Do potomnego
1995 – Akwarium / Acquarium
1982 – Prognoza pogody / Weather Forecast
1981 – Stacja / The Station
1976 – Zaklęty dwór / The Haunted Mansion
1975 – Strach
1972 – Palec Boży / The Hand of God
1971 – Meta / The Pad