Znamy laureatów 20. Międzynarodowego Festiwalu Filmowego Tofifest. Kujawy i Pomorze. Grand Prix jubileuszowego Tofifest pojechało do Szwajcarii. Podczas gali zakończenia, specjalne Złote Anioły odebrali Filip Bajon, Aleksandra Popławska i Robert Więckiewicz. Tomasz Ziętek otrzymał Flisaka Tofifest Więcej »

Filmy dla dzieci po ukraińsku podczas 20. MFF Tofifest. Kujawy i Pomorze. Podczas 20. Międzynarodowego Festiwalu Filmowego Tofifest najmłodsi widzowie z Ukrainy mieli możliwość uczestniczyć w pokazie bajek „Весела ферма” („Klara Muu”) oraz „Пелле Безхвостько” („Filonek Bezogonek”) w ukraińskiej wersji. Więcej »

Фільми для дітей українською мовою під час 20. Міжнародного кінофестивалю Tofifest. Куяви і Помор‘я. Під час 20. Міжнародного Кіно-фестивалю Tofifest, наймолодші глядачі з України мали змогу взяти участь у показі казок «Весела ферма» та «Пелле Безхвостько» в українській версії. Więcej »

Mała matura 1947

Rite of Passage, The · reż. Janusz Majewski
Polska 2010, 108’

Pokazy

30/06, 19:30 · Kino Centrum

Trailer

Ciepła i pełna humoru opowieść o dojrzewaniu w pierwszych burzliwych latach powojennej Polski. Podobnie jak w Stowarzyszeniu umarłych poetów Petera Weira zaglądamy do szkolnej klasy, by razem z bohaterami przeżywać walkę, jaką toczy w nich biologia i polityka, natura i obyczaje, potrzeba wolności i opresyjny system.

Ludwik wraz z rodzicami przeprowadza się do Krakowa i rozpoczyna naukę w jednym z najlepszych gimnazjów w mieście. Jako „nowy” musi szybko zyskać uznanie kolegów. Jego idolem staje się starszy o dwa lata Marek — chłopak, o którym mówi się, że brał udział w walkach Powstania Warszawskiego 1944 roku. W Ludwiku rośnie burza sprzecznych emocji. Oprócz pierwszych, miłosnych zauroczeń i kontaktów seksualnych do głosu dochodzi również bunt przeciw niesprawiedliwej władzy oraz chęć naśladowania niepokornego idola ze starszego rocznika. W życiu Ludwika pojawiają się pościgi, aresztowania i strzelaniny na ulicy, które stają się wydarzeniami wyznaczającymi okres dojrzewania chłopaka.

Reżyser:Janusz Majewski
Scenariusz:Janusz Majewski
Muzyka:Tomasz Stańko
Zdjęcia:Adam Bajerski
Montaż:Milenia Fiedler
Obsada:Adam Wróblewski, Antoni Królikowski, Marek Kondrat, Sonia Bohosiewicz, Agnieszka Michalska, Artur Żmijewski, Wojciech Pszoniak, Wiktor Zborowski, Marian Opania, Olgierd Łukaszewicz
Nagrody:Złote Lwy – Nagroda Specjalna Jury – FPFF, Gdynia / Golden Lions – Special Award of the Jury – PFF in Gdynia (2010)

Janusz Majewski (ur. 1931) profesor nadzwyczajny sztuki filmowej, wykładający zarówno w Polsce i za granicą. Absolwent Wydziału Architektury Politechniki Krakowskiej i Wydziału Reżyserii PWSFTviT w Łodzi. Twórca wielokrotnie nagradzany na międzynarodowych festiwalach m.in. w San Francisco, Buffalo, Vancouver, Cork, Mannheim, Pradze. Autor ponad 15 filmów fabularnych. Janusz Majewski wraz z Andrzejem Wajdą pełnią zaszczytną funkcję Prezesów Honorowych Stowarzyszenia Filmowców Polskich.

Wybrana filmografia:
2005 – Po sezonie / After the Season
1998 – Złoto Dezerterów / Deserter’s Gold
1985 – C.K. Dezerterzy / H.M. Deserters
1982 – Epitafium dla Barbary Radziwiłłówny / An Epitaph for Barbara Radziwill
1979 – Lekcja martwego języka / Lesson of a Dead Language
1977 – Sprawa Gorgonowej / The Gorgon Case
1975 – Zazdrość i medycyna / Jealousy and Medicine