„Czy wszystko OK?” — spotkanie z reżyserem Konradem Aksinowiczem. Czy wszystko OK? — To było pierwsze pytanie, które padło podczas spotkania z reżyserem „Powrotu do tamtych dni” Konradem Aksinowiczem. Zadał je reżyser do milczącej tuż po seansie publiczności. Więcej »

Najważniejsza jest rodzina, czyli kilka słów o filmie „Chrzciny” w reżyserii Jakuba Skoczenia . 30 czerwca na 20. MFF Tofifest. Kujawy i Pomorze odbył się pokaz filmu „Chrzciny” w reżyserii Jakuba Skoczenia — twórcy filmów i cykli dokumentalnych. „Chrzciny” są jego fabularnym debiutem, który znalazł się w tym roku w konkursie From Poland. Więcej »

Piąty dzień 20. MFF Tofifest. Kujawy i Pomorze. Nie ma lepszego pomysłu na pierwszy lipcowy weekend niż dawka filmowych emocji, które serwuje nam 20. MFF Tofifest. Kujawy i Pomorze. Piątego dnia festiwalu nie zwalniamy tempa, przedstawiając widzom nie tylko kolejne perełki świata kinematografii. Więcej »

Mała matura 1947

Rite of Passage, The · reż. Janusz Majewski
Polska 2010, 108’

Pokazy

30/06, 19:30 · Kino Centrum

Trailer

Ciepła i pełna humoru opowieść o dojrzewaniu w pierwszych burzliwych latach powojennej Polski. Podobnie jak w Stowarzyszeniu umarłych poetów Petera Weira zaglądamy do szkolnej klasy, by razem z bohaterami przeżywać walkę, jaką toczy w nich biologia i polityka, natura i obyczaje, potrzeba wolności i opresyjny system.

Ludwik wraz z rodzicami przeprowadza się do Krakowa i rozpoczyna naukę w jednym z najlepszych gimnazjów w mieście. Jako „nowy” musi szybko zyskać uznanie kolegów. Jego idolem staje się starszy o dwa lata Marek — chłopak, o którym mówi się, że brał udział w walkach Powstania Warszawskiego 1944 roku. W Ludwiku rośnie burza sprzecznych emocji. Oprócz pierwszych, miłosnych zauroczeń i kontaktów seksualnych do głosu dochodzi również bunt przeciw niesprawiedliwej władzy oraz chęć naśladowania niepokornego idola ze starszego rocznika. W życiu Ludwika pojawiają się pościgi, aresztowania i strzelaniny na ulicy, które stają się wydarzeniami wyznaczającymi okres dojrzewania chłopaka.

Reżyser:Janusz Majewski
Scenariusz:Janusz Majewski
Muzyka:Tomasz Stańko
Zdjęcia:Adam Bajerski
Montaż:Milenia Fiedler
Obsada:Adam Wróblewski, Antoni Królikowski, Marek Kondrat, Sonia Bohosiewicz, Agnieszka Michalska, Artur Żmijewski, Wojciech Pszoniak, Wiktor Zborowski, Marian Opania, Olgierd Łukaszewicz
Nagrody:Złote Lwy – Nagroda Specjalna Jury – FPFF, Gdynia / Golden Lions – Special Award of the Jury – PFF in Gdynia (2010)

Janusz Majewski (ur. 1931) profesor nadzwyczajny sztuki filmowej, wykładający zarówno w Polsce i za granicą. Absolwent Wydziału Architektury Politechniki Krakowskiej i Wydziału Reżyserii PWSFTviT w Łodzi. Twórca wielokrotnie nagradzany na międzynarodowych festiwalach m.in. w San Francisco, Buffalo, Vancouver, Cork, Mannheim, Pradze. Autor ponad 15 filmów fabularnych. Janusz Majewski wraz z Andrzejem Wajdą pełnią zaszczytną funkcję Prezesów Honorowych Stowarzyszenia Filmowców Polskich.

Wybrana filmografia:
2005 – Po sezonie / After the Season
1998 – Złoto Dezerterów / Deserter’s Gold
1985 – C.K. Dezerterzy / H.M. Deserters
1982 – Epitafium dla Barbary Radziwiłłówny / An Epitaph for Barbara Radziwill
1979 – Lekcja martwego języka / Lesson of a Dead Language
1977 – Sprawa Gorgonowej / The Gorgon Case
1975 – Zazdrość i medycyna / Jealousy and Medicine