„Czy wszystko OK?” — spotkanie z reżyserem Konradem Aksinowiczem. Czy wszystko OK? — To było pierwsze pytanie, które padło podczas spotkania z reżyserem „Powrotu do tamtych dni” Konradem Aksinowiczem. Zadał je reżyser do milczącej tuż po seansie publiczności. Więcej »

Najważniejsza jest rodzina, czyli kilka słów o filmie „Chrzciny” w reżyserii Jakuba Skoczenia . 30 czerwca na 20. MFF Tofifest. Kujawy i Pomorze odbył się pokaz filmu „Chrzciny” w reżyserii Jakuba Skoczenia — twórcy filmów i cykli dokumentalnych. „Chrzciny” są jego fabularnym debiutem, który znalazł się w tym roku w konkursie From Poland. Więcej »

Piąty dzień 20. MFF Tofifest. Kujawy i Pomorze. Nie ma lepszego pomysłu na pierwszy lipcowy weekend niż dawka filmowych emocji, które serwuje nam 20. MFF Tofifest. Kujawy i Pomorze. Piątego dnia festiwalu nie zwalniamy tempa, przedstawiając widzom nie tylko kolejne perełki świata kinematografii. Więcej »

Balkonas

Balcony, The · reż. Giedrė Beinoriūtė
Litwa 2008, 48’

Pokazy

29/06, 17:00 · Baj Pomorski – sala B

01/07, 18:45 · Baj Pomorski – sala B

Trailer

Akcję filmu osadzono w latach 80. ubiegłego wieku w małym, prowincjonalnym mieście Związku Radzieckiego. Po rozwodzie rodziców Rolanas postanawia zamieszkać razem z ojcem. Szybko nawiązuje znajomość z Emilią, która mieszka tuż obok. Oboje są wciąż nieśmiałymi i strachliwymi dziećmi, więc rozmawiają ze sobą przez ścianę, balkon lub przez gniazdko elektryczne. Okazuje się, że rodzice Emilii także są w przededniu rozwodu. Dzieci odkrywają, że wiele ich łączy, ale Emilia otrzymuje zakaz dalszych zabaw na balkonie, gdy dochodzi do wypadku, który mógł skończyć się jej śmiercią. Wydarzenia stają się inspiracją do umówienia się na „prawdziwą” randkę.

Reżyser:Giedrė Beinoriūtė
Scenariusz:Giedrė Beinoriūtė
Muzyka:Indrė Stakvilė
Zdjęcia:Audrius Kemežys
Montaż:Giedrė Beinoriūtė
Obsada:Elzbieta Degutytė, Karolis Savickis, Saulė Rašimaitė, Dovilė Tarvydaitė, Viktorija Kuodytė, Rolandas Kazlas, Irmantas Bačelis

Giedrė Beinoriūtė (urodzona w 1976) — urodziła się w Wilnie. Otrzymała dyplom ukończenia litewskiej Akademii Muzyki i Teatru w specjalności reżyserii telewizyjnej. Od 1997 roku napisała i wyreżyserowała sześć dramatów oraz dokumentów krótkometrażowych, a także pracowała jako asystentka u Šarūnas Bartasa i Arūnasa Matelisa — cenionych litewskich reżyserów. Od 2004 roku Beinoriūtė jest członkinią Związku Filmowców Litewskich. Od 2007 wykłada scenopisarstwo na litewskiej Akademii Muzyki i Teatru.

Filmografia:
2007 – Gyveno senelis ir bobutė / Once There Lived a Grandpa and a Grandma
2005 – Vulkanovka. Po didžiojo kino / Vulkanovka. After the Grand Cinema
2004 – Egzistencija / Existence
2002 – Troleibusų miestas / Trolleybus City
1999 – Mama, tėtis, brolis, sesuo / Mother. Father. Brother. Sister.
1997 – Mano vienišos draugės / My Single Friends